Volg ons op Linkedin    

Inloggen klantportaal   

Volg ons op Linkedin    

Inloggen klantportaal   

Ziekteverzuim historisch hoog
CBS cijfers ziekteverzuim 1e kwartaal 2022
13-6-2022
Ziekteverzuim nog nooit zo hoog

In het eerste kwartaal bedroeg het ziekteverzuim 6,3 procent, schrijft het CBS. Vooral in de zorg meldden meer mensen zich ziek vergeleken met vorig jaar.

Het ziekteverzuim onder Nederlandse werknemers kwam in het eerste kwartaal van 2022 uit op 6,3 procent, het hoogste percentage sinds het begin van metingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 1996. Dat maakte het statistiekbureau vrijdag bekend. In dezelfde periode een jaar eerder bedroeg het verzuim 4,8 procent. Het eerste kwartaal is altijd de periode met het meeste ziekteverzuim in het jaar, vanwege het winterweer in januari, februari en maart. Volgens een woordvoerder van het CBS komt het uitzonderlijk hoge verzuim van deze winter waarschijnlijk door de zeer besmettelijke Omikronvariant van het coronavirus die in deze periode in Nederland rondging. Net als een jaar eerder waren het de medewerkers in de zorg die zich het vaakst ziek meldden: 8,9 procent. Dat wil zeggen dat van de duizend te werken dagen 89 dagen verzuimd werden wegens ziekte. Een jaar eerder ging het in de zorg in het eerste kwartaal om 68 dagen verzuim.

Nog nooit meer dan 10 procent
Binnen de branche was vooral in de verpleging, verzorging en thuiszorg het verzuim bovengemiddeld: 10,4 procent in het eerste kwartaal. Met 8,6 procent was dat een jaar eerder ook al hoog. Ook in de kinderopvang was het verzuim 10 procent (een jaar eerder 6,9 procent). Niet eerder werd in een branche of bedrijfstak een verzuim van ruim 10 procent gemeten, schrijft het CBS. Uit de cijfers van het statistiekbureau blijkt verder dat het ziekteverzuim in de horeca flink is toegenomen. Dat was altijd een bedrijfstak waar juist weinig mensen afwezig waren door ziekte. In de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg het verzuim 6 procent, een jaar eerder nog 3,9 procent. De financiële dienstverlening was de branche met het laagste verzuim in het eerste kwartaal: 3,4 procent. Hieronder vallen onder meer medewerkers van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Ook in de ict, de landbouw en visserij en de vastgoedsector lag het verzuim onder de 5 procent.

Vooral griep of verkoudheid
Het CBS berekent de cijfers over het ziekteverzuim op basis van een enquête onder bedrijven. Daarbij wordt niet gevraagd waarom werknemers zich ziek hebben gemeld. Dat wordt wel onderzocht in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) die het CBS eens per jaar uitvoert met TNO en die ook deze week werd gepubliceerd. Daaruit bleek dat in 2021 – een andere periode dus dan bovengenoemde kwartaalcijfers – de voornaamste reden voor werknemers om zich ziek te melden een verkoudheid of griep was. In 2021 ging het om precies te zijn om 30 procent van de werknemers die zich een keer ziek hadden gemeld. Daarna volgden psychische klachten, overspannenheid en burn-out.

In 2021 gaf 8 procent van alle 50.000 ondervraagde werknemers tussen 15 en 75 jaar die verzuimden als reden dat ze positief waren getest op het coronavirus.