Volg ons op Linkedin    

Inloggen klantportaal   

Volg ons op Linkedin    

Inloggen klantportaal   

De Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E): onmisbaar én verplicht!
Wat is een RI&E?
29-09-2023
Een onmisbaar instrument.

Wat is een RI&E?
In de RI&E brengt u alle arbeidsrisico’s binnen uw bedrijf of organisatie in kaart. Vervolgens maakt u een plan van aanpak voor het beheersen van deze risico’s. Het doel van de RI&E is om gezondheidsklachten en ongevallen te voorkomen. Dit is van belang voor uw bedrijf en uw medewerkers. Het leidt namelijk niet alleen tot minder ziekteverzuim, maar bevordert ook het werkplezier en de productiviteit.

Wat te doen met de uitkomsten?
Na het in kaart brengen van de risico’s, begint u met het verkleinen of wegnemen van de risico’s. Komt er een nieuw risico bij? Bijvoorbeeld doordat u met nieuwe producten of op een nieuwe plek werkt? Pas dan ook de RI&E weer aan. Zo zorgt u voor een gezonde en veilige werkplek voor alle medewerkers. Met als doel: zo min mogelijk gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen. Want een gezonde en veilige werkplek, zorgt voor meer werkplezier en een hogere .

Wie is er verantwoordelijk voor een RI&E?
De werkgever is verantwoordelijk voor het opstellen, uitvoeren en actueel houden van de RI&E. Daarvoor wordt het stappenplan doorlopen en de resultaten hiervan worden schriftelijk vastgelegd. Als werkgever dient u te zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden voor iedereen die voor uw bedrijf werkzaamheden verricht. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan uitzendkrachten en flexwerkers.

Wat kost het en wat levert het op?
Bij een RI&E komen kosten kijken, maar het levert ook veel op. Zo moet u zelf tijd vrijmaken om de RI&E te maken en schakelt u externe ondersteuning in. Het laten toetsen van de RI&E kost geld en ook het uitvoeren van het opgestelde plan van aanpak kost tijd en geld.
Maar los van wat het kost, levert het u veel meer op. Belangrijkst is natuurlijk dat u alle risico’s in beeld heeft en daarmee een veilige en gezonde werkomgeving creëert. Dat vergroot de tevredenheid van uw medewerkers en daarmee ook de productiviteit. Door de hogere tevredenheid neemt het verloop af en verzuimen medewerkers minder. En niet minder belangrijk: het voorkomt ook boetes en schadeclaims.

Wie kan ondersteunen bij het opstellen van een RI&E?
U kunt u bij het doorlopen van het stappenplan van de RI&E laten bijstaan door deskundige medewerkers, waaronder door de preventiemedewerker in uw bedrijf. Als u een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging hebt, kunt u hen ook vragen om u hierbij te adviseren, want zij hebben uiteindelijk ook instemmingrecht op de RI&E. Daarnaast kunt u natuurlijk ook gebruikmaken van expertise van Ausems en Kerkvliet. Bij de toetsing van de RI&E of bij het samen met u volledig in kaart brengen van alle risico’s.

Hebt u nog geen RI&E? Of is deze aan een update toe? 
Neem dan contact met ons op. In bijgaande slider (RI&E slider september 2023) staat meer informatie. Informatie die u kunt delen met betrokkenen in uw organisatie.