Volg ons op Linkedin    

Inloggen klantportaal   

Volg ons op Linkedin    

Inloggen klantportaal   

De overgang en werk
De overgang en werk
08-11-2023
Wat een werkgever kan doen
Een handige handreiking

Overgangsklachten kunnen leiden tot een lagere productiviteit, minder werkplezier en verzuim. Bij 55% van de vrouwen in de overgang hebben de klachten invloed op het werk. Het is dus belangrijk dat werknemers en werkgevers weten welke klachten de overgang kan veroorzaken, en dat vrouwen voor informatie (en zo nodig zorg) terechtkunnen bij de huisarts, bedrijfsarts en overgangsconsulenten.

Het is ook belangrijk dat overgangsklachten bespreekbaar zijn op het werk, zodat werknemer en werkgever samen kunnen kijken naar eventuele maatregelen. En daardoor met klachten duurzaam inzetbaar blijven en ziekteverzuim kunnen beperken of voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat aandacht en sociale steun vanuit het werk belangrijk is voor het welbevinden van werkende vrouwen met overgangsklachten.

De Stichting van de Arbeid heeft een handreiking opgesteld. Met als doel een bijdrage te leveren aan het doorbreken van het taboe en werkgevers en werknemers handvatten te bieden om de overgang bespreekbaar te maken en te zorgen voor een inclusieve en gezonde werkomgeving. De handreiking bevat praktische tips en informatie voor werkgevers en werknemers om de overgang op de werkvloer te herkennen, te bespreken en ermee om te gaan. Daar heeft iedereen op de werkvloer baat bij; door het bespreekbaar te maken en mogelijke aanpassingen te doen, kan ziekteverzuim of uitval worden voorkomen. Bovendien past het binnen goed werkgeverschap om oog te hebben voor dit onderwerp. Als werkgever maak je je aantrekkelijk en zet je hiermee in op het aantrekken en behouden van talent.

De handreiking beschrijft helder wat de overgang inhoud, wat je als werkgever kunt doen en natuurlijk ook wat de werknemer zelf kan doen. En wat de rol van de bedrijfsarts hierin is.
Zie hieronder de handreiking. En de factsheet zoals die door TNO is opgesteld.

TNO-Factsheet-OvergangWerk

handreiking-overgang-en-werk

Heeft u vragen of ondersteuning nodig? Neem gerust contact met ons op. Telefoonnummer: 074 – 3030580.