Volg ons op Linkedin    

Inloggen klantportaal   

Volg ons op Linkedin    

Inloggen klantportaal   

Dag van de slaap: goed slapen cruciaal voor de gezondheid van medewerkers
Slaap belangrijk voor veilig en gezond werken
18-03-2022
Tips voor werkgever en medewerker

Een dag zonder eten of beweging is geen probleem. Maar een dag zonder slaap, heeft direct nadelige gevolgen. Dus ook voor de vitaliteit van medewerkers. Herstellende slaap is cruciaal om geconcentreerd en actief de werkdag door te komen. Studies tonen aan dat vermoeide medewerkers tot 55% minder productief en 20% meer afwezig zijn en een slechter humeur hebben dan hun uitgeslapen collega’s. Niet-uitgeruste medewerkers lopen bovendien meer kans op een arbeidsongeval. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat de jaarlijkse kostprijs van vermoeidheids- en slaapgerelateerde klachten minstens € 2.000 per medewerker per jaar bedraagt. Medewerkers die goed slapen zijn alerter, weerbaarder, creatiever en onthouden dingen beter. Hoog tijd dus voor een wake-upcall!

Wat is slaap eigenlijk? Ondanks alle onderzoeken blijkt slaap lastig te duiden. Zo is er nog geen eenduidige definitie van slaap. Neurobioloog Van Someren geeft de volgende omschrijving: “Slaap is een verzameling processen die overdag niet handig zijn en zich dus ’s nachts in het donker afspelen.” Zo wordt
alle informatie die de hersenen bereikt tijdens de slaap geordend. Door slaap kan je bijvoorbeeld onthouden wat je overdag hebt geleerd. Het brein is ‘s nachts enorm actief, wat er op wijst dat slaap een belangrijke rol speelt bij het werkzaam houden van de hersenen. Daarnaast heeft slaap invloed op alle functies van het lichaam. Na een goede nachtrust zijn de fysieke weerstand en de mentale veerkracht van een mens weer hersteld.

Slaap en werk. Slaapproblemen komen voor in alle leeftijdsgroepen, in alle geledingen en alle sectoren. Meerdere sectoren lopen echter een verhoogd risico, omdat nachtdiensten en onregelmatige werktijden slaapproblemen in de hand kunnen werken. Medewerkers die nachtdiensten draaien of in ploegendiensten werken, ontwikkelen bijna 2x zo vaak een slaapstoornis als medewerkers die van 9 tot 5 werken. Medewerkers die minder dan 6 uur slapen, verliezen 6 productieve werkdagen per jaar in vergelijking met medewerkers die 7 tot 9 uur slapen.

Lees voor meer tips voor zowel werkgever als medewerker bijgaand whitepaper. Whitepaper Slaap